Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Lapsuuden haave todeksi - Legolandissa


Joskus lapsuuden haaveet toteutuvat vasta aikuisena. Minulle kävi niin, kiitos siitä oman legofanipoikani jonka kanssa tehtiin retki Legolandiin juhannusviikolla 2016. Valittiin Matkavekkan pakettimatka johon sisältyi suorat lennot Billundiin, kahden yön aamiaismajoitus hotelli Velje Centerissä sekä kuljetukset ja pääsyliput kahdeksi päiväksi Legolandiin.


Lento Vantaalta Billundiin oli tiistaina 21.6 iltapäivällä. Bussikyyti Vejlen kaupungissa sijaitsevaan hotelliimme jossa oli ilta vapaata oleilua. Käytimme sen tutustumalla kaupungin keskustaan jonne oli hotelliltamme mukavaa joenvarsipolkua noin kilometrin pituinen matka. Kävelyreitti kulki suurehkoon Bryggen -nimiseen ostoskeskukseen (jossa kävimme ensimmäisenä päivänä vetäisemässä naamaan pizzabuffetin) . Siitä lähteekin kivijalkapuoteja, kahviloita ja ravintoloita täynnä oleva kävelykatu joka johtaa aina kaupungin satamaan asti.

Kävelykatu



Tanska on pyöräilymaa. Siellä onkin mm. tällaiset omat kaistansa kääntyville ja suoraan jatkaville fillareile.


Kaupunkikuvaa rinteessä olevista Veljen vanhemman puolen asuintaloista. Vejle on reilun 50 000 asukkaan keskikokoinen tanskalaiskaupunki eteläisessä Jyllannissa. Kaupunki perustettiin jo 1100 luvulla ja sen arkkitehtuuria leimaa mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Rakennusten takana näkyvä tuulimylly on vuodelta 1847 ja se on Vejlen maamerkki ollen useimmissa kaupungissa myytävissä postimerkeissä.

Tässä sitä uudempaa rakennuskantaa. Tämä "Viideksi sisarukseksi" nimetty kerrostaloryhmä on aivan kaupungin keskustan edustalla. Näitä taloja rakennettiin matkaoppaamme mukaan yksi vuodessa ja tänä vuonna valmistui sarjan viimeinen talo.

Vejlen raatihuone

...mutta se Vejlestä. Ihan mukava kaupunki majoittumispaikaksi kyllä. Matkaa Vejlestä Billundiin, jossa Legoland sijaitsee, on autolla sellaiset 20 minuuttia. Ensimmäinenä päivänä  kiersimme Legolandissa suurinpiirtein alueen ympäri ja toisena päivänä kävimme uudestaan kiinnostavimmat paikat sekä ne, jotka jäivät ensimmäisenä väliin. Jokatapauksessa kaksi päivää osoittautui oikein hyväksi ajaksi tuossa laajassa puistossa liikkumiseen. Legoland on varmaan Tanskan kaikkein kuuluisin turistunähtävyys ja niinpä väkeä oli melkoisesti ja kaikkialta maailmalta, myös puhtaasti aikuisryhmiäkin siellä näkyi (jotka vähemmän yllättäen painottuivat Kaukoidän suunnalle).

Sää oli oppaidemme mukaan hyvin "tanskalainen" eli ei juurikaan ennusteiden mukainen ja kävi yhden päivän aikana läpi oikeastaan kaikki mahdolliset kesäiset variaatiot. Legolandissa riittää onneksi paikkoja joissa voi sateen tullen viettää aikaa sisätiloissa. Yksi sellainen on Sealife, jossa legohahmot on heitetty oikeiden trooppisten kalojen ja haiden keskelle.

Sealife

Legoland Billund rakennettiin 1968 ja alue on kuulemma tuosta hetkestä laajentunut kahdeksankertaiseksi. Käveltävää siellä siis riittää. Tosin alue on rakennettu ympyrän muotoon joten siellä pääsee suhteellisen nopeasti haluamaansa paikkaan.

Paikka on yhdistelmä huvipuistoa laitteineen (sieltä löytyy mm. omat legomaiset versiot vuoristoradasta, viikinkiveneestä, kummitusjunasta kuin tukkijoestakin) ja arkkitehtonista näyttelyä jossa on hämmästeltävää aikuiseenkin makuun. Kieltämättä legoista rakennetut kokonaiset kaupunkikokonaisuudet ovatkin hyvin vaikuttavia. Esimerkiksi alla olevaa Kööpenhaminan Nyhmanin satama-aluetta kerrottin rakennetun Legolandissa 1½ vuoden ajan. Rakentamiseen osallistui päätoimisesti kahdeksan rakentajaa ja rakentamistöissä kului 3 miljoonaa legopalaa. Legokaupungin rakentaja, mikä unelma-ammatti!

Nyhamn, Kööpenhamina
 Ja tässä lisää Legoarkkitehtuurin ihmeitä. Alla olevista kuvista ei tietenkään näy sitä, että kaupungeissa ja vesistöissä olleet kulkuneuvot todellakin liikkuvat eli katselijalle syntyy mielikuva eläväisestä menosta.

Kanavien täyttämä Amsterdam

Bergen, Norja

Pojan suosikki oli tietysti Star Wars -rakennelmien osio. Kiinnosti se isääkin.

Neuschwansteinin alppilinna, Saksa
Akropolis, Ateena
Mount Rushmore, South Dakota, US

Skagenin kalastajakylä, Tanska




USA:n kongressirakennus, Capitol Washingtonissa

Lapset eivät tietenkään jaksaisi viettää päiviä pelkästään katselemassa rakennelmia, niinpä Legolandissa on runsaasti myös toiminnallisia huvipuistolaitteita.
Legolandin uusin osa, tänä vuonna valmistunut Ninjagoworld jossa pääset mm. väistelemään lasersäteitä ja antamaan karateiskuilla kyytiä pahiksille.
Jos Tanskan sää ei vielä tarpeeksi kastele niin tällaisessa vesitykkiveneessä, jota saa ampua vesitykeillä rannalta, kastut taatusti.

Lopuksi - pääportin luona - pakollinen lisärahastuspaikka  Legomyymälöineen. Tämän paikan erikoisuus oli irtokarkkimaisesti myydyt lego-osat, joita sai koota pussiin ja hinta tuli sitten painon mukaan.






0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu