Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

maanantai 26. lokakuuta 2015

Budapest - Tonavan helmi

Selailin Facebookista vanhoja valokuviani ja törmäsin kuuden vuoden takaiseen reissuuni Unkarin pääkaupungissa, Budapestissa. Kyseessä on todella upea kaupunki - miten on mahdollista etten ollut siitä vielä blogannut! Tässäpä tulee. Juttu on kuvapainotteinen johtuen siitä että aikaa on tosiaan jo tovi kulunut. 
Budapest on Prahan ohella kaunein vierailemistani kaupungeista. Erityisesti Tonavan rannan maisemat ovat upeita. Tässä Tonavan rantamaisemaa Ketjusillan kohdalta Budan linnavuorelta kuvattuna. Linnavuorelle voi nousta jalkaisin tai maksullisella köysiradalla. Itse käytimme jälkimmäistä.

Tonavan rannan komein rakennus: Unkarin parlamenttitalo.

Sankarien aukio,  unkariksi Hősök tére ja sen hallitsevien Millenium -muistomerkki - tai itse asiassa kuvaan mahtuu vain osa siitä -  joka rakennettin unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1896.

Kunnia vapauden puolesta henkensä antaneille. Unkarin vuoden 1956 kansannousussa kuolleiden muistolaatta lähellä parlamenttitaloa.


Nämä kuvat on otettu kuusi vuotta sitten jolloin olimme puolisoni kanssa viettämässä 10-vuotishääpäiväämme Budapestissa. . Teemaan sopivasti löysimme varsin romanttisia maisemia kuten kuvan Kalastajalinnakkeen (sijaitsee Budan linnavuoren alueella). Kalastajalinnakkeella on ravintola jossa tilasimme vihkimisen aikaan pullollisen skumppaa ja mustalaisbändi tuli soittamaan. Osasivat soittaa mm. kappaleen "Rakastan elämää". Ihanan siirappista, eikö vaan?


Jokaisessa suurkaupungissa on isohko keskuspusto kaupunkilaisten rentoutumispaikkana. Niin Budapestissakin. Central Parkissa muuten sijaitsee mm. eläintarha, huvipuisto, kuuluisa kylpylä ja ravintoloita joten kovin luonnontilaisesta puistosta ei voi puhua.


Gellertin vuori ja sen huipulle pystytetty Vapaudenpatsas. Nimestään huolimatta patsas symbolisoi monille unkarilaisille miehitystä sillä se on pystytetty kaupungin vuonna 1944 vallanneiden puna-armeijan sotilaiden muistoksi vuonna 1947.

Tonavan rannassa sijaitsee tämäkin paikka: Budapestin suuri kauppahalli. Paljon ruoka- erityisesti vihanneskojuja ja vaatepuoteja. Joku maustepussi tuolta taisi mukaankin tarttua.


Ilta laskee Tonavalla. Tämä kuva on muistaakseni otettu jostakin alueen lukuisista laivaravintoloista Pestin puolelta jokea. Edessä oikealla näkyy Budanlinna. Kyllä näihin maisemiin voisi mieluusti palata vielä uudemman kerran.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu